Proefschrift Anke Hofstee
In het proefschrift van Anke Hofstee “The use of technology in measuring low back function and morphology in low back pain (1)” worden de Gyko en echografie aanbevolen om te gaan gebruiken in de (fysiotherapie)praktijk.
De Gyko om de functie van de lage rug te meten en een echografie apparaat om de dikte van de rugspier te meten.
Is het nu wel zo verstandig om deze twee apparaten voor meten in de (fysiotherapie)praktijk aan te bevelen.
De Gyko
De Gyko is volkomen ongeschikt om de mobiliteit van de LWK te meten. Om de mobiliteit van de LWK te meten zijn 2 sensoren nodig. Met de Gyko wordt altijd een gecombineerde mobiliteit van heup en LWK gemeten.
Over de afzonderlijke mobiliteit valt niets te zeggen, zie ook de nieuwsbrief Oefentherapie met meten onderbouwd? Niet echt begrijpelijk dat “wetenschappers” deze Gyko met droge ogen kunnen aanbevelen.
Echografie
Het is heel positief dat Hofstee meer aandacht vraagt voor de inzet en training van rugspieren bij rugklachten en dat zij de dwaasheid van de geïsoleerde multifidus training bij rugklachten aantoont.
Maar om nu de dikte van de rugspier met echografie te gaan meten en daar conclusies uit te trekken lijkt ook vrij veel op natte vingerwerk.
Om vervolgens met echografie te gaan volgen of de rugspier dikker wordt door stabiliteitstraining of functionele training en ook daar weer conclusies uit te trekken lijkt ook tamelijk dubieus.
Een sterke rugspier is immers geen enkele garantie voor herstel of preventie van rugklachten.
Zou dat wel zo zijn dan zouden atleten en topsporters altijd gevrijwaard van rugklachten zijn en we weten allemaal dat dit allerminst het geval is, dat zij menigmaal met een hernia op de operatietafel belanden.
Het kan allemaal veel eenvoudiger
Maar eenvoud schijnt niet aan “wetenschappers” besteed te zijn. Die lijken meer te onderzoeken om te onderzoeken en daarmee hun baan te verkrijgen en/of in stand te houden.
Vraag patiënten eerst eens wat hun oorzakelijke belastingen waren en wat de provocerende belastingen nu nog zijn en leer hen deze provocerende belastingen tijdens het natuurlijk herstel te voorkomen. In Amerika is van Dillen (1) daar nu, na veel schade en schande in de fysiotherapie, serieus mee bezig, zie nieuwsbrief (Rug)scholing en fysiother.
Ga ook niet bezig met stabiliteitstraining of functionele training om de rugspieren te versterken, maar leer patiënten provocerende belastingen te voorkomen met de STEP GewichtHeffersTechnieken.
Met deze STEP GewichtHeffersTechnieken voorkom je niet alleen provocerende belastingen maar train je ook op de meest functionele wijze de rugspieren bij alle dagelijkse activiteiten. Meer daarover in de nieuwsbrief KNGF richtlijn Lage rugpijn en LRS, andere accenten.
Aparte stabiliteitstraining en/of functionele training op de behandelbank of met apparatuur is verloren tijd en nergens voor nodig. Meten van rugspierdikte, rugspierkracht en / of LWK mobiliteit kan ook worden overgeslagen.
Vooral het meten en trainen van het ruggebruik met de STEP GewichtHeffersTechnieken in het dagelijkse leven is belangrijk. Dat kan heel mooi en instructief met de STEP BackPack, STEP Bel, STEP BodyProtector en BodyGuard.
Verliest de fysiotherapie de rug aan bedrijven en fitness centra?
Hoogst waarschijnlijk is deze “GewichtHeffersTechniek” trainingsstrategie niet aan de fysiotherapie besteed. Gelukkig is er bij bedrijven meer gezond verstand in dezen, getuige o.a. de ontwikkeling van de Back Protect, die feedback geeft als al te kyfotisch ruggebruik dreigt bij werkzaamheden en getuige het feit dat veel grote bedrijven er voor kiezen hun werknemers preventief te scholen met de STEP GewichtHeffersTechnieken.
Ook in de fitness wereld is men zich veel meer bewust van het belang van veilig ruggebruik, niet alleen bij fitnessactiviteiten maar ook gewoon bij ADL bukactiviteiten.
Op termijn lijkt het niet ondenkbaar dat de fysiotherapie de rug verliest aan andere dienstverleners op dezelfde wijze als de fysiotherapie in het verleden de voet verloor aan de podotherapie.
Fysiotherapie, altijd maar weer de verkeerde afslag
In de fysiotherapie geldt vooral het spreekwoord “waarom zul je het makkelijk doen als het ook moeilijk kan” en heeft men het voor de gewoonte altijd de verkeerde afslag te nemen.
Honderden van die verkeerde afslagen en doodlopende wegen uit het verleden zijn overzichtelijk gerangschikt bij de Stichting Geschiedenis Fysiother (SFG).
Een paar voorbeelden van recente verkeerde afslagen die nog niet bij de SGF zijn opgenomen:
- Onder de bezielende invloed van o.a. goeroe Peter O’Sullivan (POS) heeft men zich eerst vergist in de afslag manuele therapie, zich niet beseffend dat je met deze ultieme passieve therapie natuurlijk geen rugklachten kunt oplossen.
- Toen dit een doodlopende weg bleek, namen POS en de manueeltherapeuten de verkeerde afslag van de volkomen dwaze en beschamende geïsoleerde multifidus training. Geen enkel weldenkend mens zou dit aan patiënten durven aanbieden, maar bij de manueeltherapeuten ging het erin als gesneden koek. Onder het motto “hoe minder je ervan begrijpt hoe beter het is”. Wie hier toch nog in geïnteresseerd is, kan anno 2023 nog steeds een online CME cursus volgen om de nodige accreditatiepunten voor het “kwaliteitshuis” te verkrijgen. In deze CME cursussen kun je Belgische Dr. H. Kiers en Prof. Dr. L. Daneels vol overtuiging horen beweren hoe de fysiotherapeut de werking van multifidus geïsoleerd kan diagnosticeren en trainen.
- Momenteel rijden POS en de manueel therapeuten de verkeerde afslag op van de multidimensionale modieuze Cognitief Functionele Therapie, die de manueeltherapeuten omtovert in “gespecialiseerde” zielenknijpers en leefstijlcoaches bij rugklachten. Over veilig ruggebruik hebben POS en de manueeltherapeuten het in het geheel niet. Hier huldigt men in navolging van POS de wetenschappelijke principes uit de 18 eeuw van de dames Mensendieck en Cesar, til rustig met een ronde rug want de rug is sterk, die kan niet kapot, lees ook de nieuwsbrief. over veilig tillen.
- Hofstee e.a. stellen nu voor de meer somatische afslag te kiezen van de GYKO en van een echografie apparaat en deze op te nemen in het “kwaliteitshuis” van de fysiotherapie.
Deze afslag kan er nog wel bij in de “bouwval” van de fysiotherapie om zo te zorgen dat het stuwmeer van rugklachten blijft bestaan en er werk genoeg blijft.
Lees ook: een fysiotherapeut met rugklachten en E-learning, rugscholing en tiltraining
Comments are closed.